Asya borsaları bölgeden gelen ekonomik verileri takip ediyor
Asya-Pasifik piyasaları Pazartesi günü, yatırımcıların bu hafta ABD ve Çin’den gelecek önemli ekonomik verileri beklemesiyle karışık bir açılış yaparken, Fransa’daki seçim sonuçları parlamentonun askıya alındığına işaret etti.
Yatırımcılar, Fed’in faiz oranını değerlendirmek için Perşembe günü ABD’de yapılacak olan ABD tüketici fiyat endeksi verisini beklerken, Çin’in Çarşamba günü açıklayacağı enflasyon rakamları ülkenin ekonomik toparlanmasının durumuna işaret edecek.
Ekonomistler arasında yaptılan ankete göre Güney Kore, Yeni Zelanda ve Malezya’nın merkez bankası kararları da bu hafta açıklanacak, ancak herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
Japonya’nın Nikkei 225 marjinal bir düşüş yaşarken, geniş tabanlı Topix yüzde 0,36 kayıp yaşadı. Kayıplar, Japonya’nın reel ücretlerinin art arda 26. ayda da düşmesiyle ortaya çıktı.
Ülkenin sağlık, çalışma ve refah bakanlığından elde edilen veriler, Mayıs ayında reel ücretlerin yıllık yüzde 1,4 düştüğü, ancak nominal ücretlerin yüzde 1,9 artışla 297.151 yen’e (1.850 dolara) yükseldiğini gösterdi. Mayıs ayının rakamı aynı zamanda son 11 ayın en hızlı ücret artışı oldu.
Güney Kore’nin Kospi endeksi yatay çizgiye yakın işlem görürken küçük ölçekli Kosdaq yüzde 0,86 oranında değer kazandı. Samsung Electronics’in hisseleri, şirketin en büyük sendikasının Pazartesi günü üç günlük greve başlamasına rağmen yüzde 0,46 oranında değer kazandı.
Greve kaç işçinin katılacağı henüz belli değil, ancak sendikanın anketi yaklaşık 8.100 üyenin Pazartesi sabahı greve katılacağını söylediğini ortaya çıkardı.
Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,46 düşerken, Çin anakarası CSI300 endeksi yüzde 0,3 kayıpla beşinci günde de kayıplarını sürdürerek Şubat ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.
Avustralya’da S&P/ASX 200 yüzde 0,36 kayıpla art arda ikinci gün kayıplarını sürdürdü.